Pietní akt před rodným domem gen.por.ing. Františka Fajtla u příležitosti výročí jeho nedožitých 100. narozenin.

07.08.2012 08:37

 

Uskuteční se dne 18.8.2012 v obci Donín, kde se pan generál narodil. Zahájení akce bude ve 13.oo hodin přeletem historického letadla. Následovat bude hymna České republiky. Po celou dobu bude u pamětní desky stát čestná stráž armády ČR v  uniformách a studentky Obchodní akademie  gen. Fajtla v Lounech. Přítomni budou též Sokolové, neboť pan generál jako junák v Sokolu pilně cvičil. Následovat bude krátký vzpomínkový projev na život a dílo pana generála. Podle dohody s paní Hanou Fajtlovou a její dcerou Ing. Jitkou Režnou bude následovat krátké jejich vystoupení.Na závěr bude zahrána reprodukovaná oblíbená písnička našich vojáků z období 2. světové války Škoda lásky a to v české a anglické verzi.

 

Ve 12.45 hodin bude silnice mezi obcemi Vrbno a Toužetín uzavřena pro veškerý provoz. Před rodným domem v Doníně budou připraveny židle pro účastníky, zejména starší generace. Před vlastním domem bude upraveno místo pro snadné položení květin a věnců. Obec Toužetín zajistí umístění vhodného věnce se stuhami „Dar občanů  a obce.“Po skončení této oficiální části bude následovat odjezd na letiště v Panenském Týnci, kde bude od 14.oo hodin pokračovat další program.

Odpolední program bude zahájen přesně ve 14.00 hodin přeletem dvojice letadel AČR Gripen. Dále budou předváděna různá letadla a to podle toho, jaké bude počasí a kolik se jich podaří sehnat. Protože záštitu nad konáním akce převzal ministr obrany Dr. Alexandr Vondra, dále pí Jana Vaňhová, hejtmanka ústeckého kraje, bude přistavena i helikoptera AČR typu Sršeň.

 

Samotná akce bude probíhat pro veterány a jejich rodiny, též pro významné hosty a sponzory ve VIP stanu, kde bude podáno občerstvení. Odborný komentář k letadlům bude zajištěn odborníkem, profesionálním letcem – bude požádán plukovník Václav Vašek. Druhou část- zábavnou bude komentovat známý kladenský bavič Luboš Čužák Rys. Program bude pokračovat do 16.30 až 17.00 hodin.

 

Veřejnost bude o konání informována plakáty a v regionálních novinách. Vstupné bude vybíráno včetně parkovného pro osobní auta. Po ukázkách přeletu různých letadel bude hrát na podiu hudba ze Slaného Big bend Beta.